top of page
Over ons: Over ons
1.JPG

Landschap

Het modelspoor panorama was een modelspoorbaan in de openlucht. Het landschap was gevormd uit een laag beton van zo’n 3 tot 5 cm dik, gewapend met kippengaas, vervolgens een mooie groene verflaag erover en de natuur deed de rest. Het landschap was een fantasie landschap met een aantal bestaande bouwwerken als inspiratiebron, zo was de ‘’Möhne dam’’ en de hoogste spoorbrug van Duitsland de ‘’müngstener brucke’’ na gebouwd, weliswaar 2 sporig, maar het was een verwijzing naar deze hoge metalen spoorbrug.

IMG_20210718_163656_1.jpg

Schaal

Bernard had er voor gekozen om met verschillende schalen te werken om diepte te creëren in het landschap. Schaalgrootte 1.22.5, voor kenners LGB formaat is het meest toegepast. LGB; Lehmann Gross Bahn is een Duits modelspoormerk uit 1968.

Huizen

Bernard begon in 1973 met het bouwen van het landschap in zijn tuin. Omdat er weinig tot geen model-huizen te koop waren in die tijd besloot Bernard ze zelf te maken van blokken tempex (piepschuim). In Aalten werd destijds een koelhuis gesloopt waar hij dit materiaal gratis mocht ophalen. Een mooi staaltje creatieve recycling voor die tijd. Bernard bouwde de meeste gebouwen aan de hand van foto’s na, die hij uit reisgidsen knipte. De meeste huizen bestaan dus echt. Door weersinvloeden zijn veel huizen door de jaren heen beschadigd. Veel daken e.d. zijn dan ook aan vervanging toe.

​

Ramon is hier al mee gestart in 2013. Dit is een tijdrovende klus, vooral de dakpannen die bijna één voor één in een speciaal schuim (styrodur) worden gedrukt. Dit zijn isolatieplaten die in diverse diktes te verkrijgen zijn in bepaalde modelbouw winkels. Het materiaal is erg hard en dicht van structuur en hierdoor perfect om te gebruiken voor de daken.

Speelgoed

Verder gebruikte Bernard veel speelgoed in zijn landschap, zo viel vele bezoekers het op, dat de grote stad verrijkt was met Playmobil poppetjes, maar ook stonden er twee grote Playmobil huizen in de stad, 1 origineel en 1 die Bernard van 3 originele naar eigen idee heeft gecreëerd.

 

Verder waren er veel auto’s en andere kleine details, die hij verwerkt had uit speelgoed toegevoegd. Het bleek dat zijn kinderen zo af en toe ook hun speelgoed terug vonden op de modelspoorbaan.

afbeelding 1 055.jpg

Schildering

Rond 1990 besloot Bernard eigenhandig een wandschildering te maken rondom zijn landschap. Deze had een oppervlakte ± 50 vierkant meter. Deze wandschildering was echt een verrijking door het alpenlandschap dat erop stond afgebeeld. De naam ‘Modelspoor Panorama’ is hier ook uit ontstaan. D.m.v. een eigengemaakte projector werden wederom foto’s uit reisgidsen gehaald en op een wit geschilderd zonweringsdoek geprojecteerd. Hij was hier vele avonden mee bezig omdat het bij daglicht moeilijk zichtbaar was. Hij tekende met een potlood en stift de contouren na. Het inkleuren van de schildering deed hij vervolgens wel overdag. Ramon schilderde in 2014 nog ongeveer 7 vierkante meter erbij om ook de kunst van opa te leren. Hij gebruikte hiervoor twee foto’s, één uit Zwitserland en één uit Oostenrijk. Deze wandschildering wordt tegenwoordig gebruikt bij de modulebaan.

12194544_882581435191557_2372377679807214841_o.jpg
bottom of page