Bernard Buesink had een enorme passie voor modeltreinen. Wat begon met het bouwen van handzame schaalmodelletjes die nog keurig in een vitrinekast pasten eindigde met het Oostenrijkse modelspoor panorama. Een berglandschap van 250 m2 in schaal 1,22.5 in zijn tuin. Compleet met spoorlijn, een stad, wegen, skiliften, bergrivier, een meertje, bruggen etc.. Een paar jaar lang liet Buesink alleen zijn familie en vrienden meegenieten van zijn hobby maar in 1979 heeft Bernard voor het eerst na een tip de modelbaan opengesteld voor publiek. Dit bleek zo’n succes dat hij samen met het VVV in Aalten heeft besloten om op zondagmiddag in de zomermaanden de modelbaan open te stellen voor het publiek.

Bij het bouwen van alleen een modelspoor baan op 1,22.5 bleef het echter niet. Kort hierna begon Bernard met het bouwen van nog grotere treinen. Drie locs waarvan de langste 5,50 m was en zes wagons waarvan één als stofzuiger werkte om het spoor van 300 meter lang schoon te houden was het resultaat.  Hiermee konden bezoekers een rondrit maken rondom zijn huis. Door geluidshinder werd Bernard echter genoodzaakt te stoppen met deze attractie. Bernard vond dit achteraf niet zo erg omdat er door de vele media belangstelling soms wel 600 bezoekers op een middag kwamen. Dit was iets teveel van het goede. Eind 1989 is Bernard dan ook met het smalspoorlijntje gestopt waarna hij in 1998 bijna al het materiaal verkocht aan Familie restaurant 't Noorden in Aalten. Hier kunt u tegenwoordig de treinen weer zien en als vanouds een ritje mee rijden. 

Eén loc had Bernard nog gehouden. Deze bleef tot oktober 2015 in zijn bos over een stuk rail van 80 meter rijden, genaamd de Bos-Express. Kinderen en volwassenen konden tegen een kleine vergoeding dan toch nog een kort ritje maken.

 

Door afnemende gezondheid van Bernard moest helaas het grondstuk uiteindelijk worden verkocht waardoor aan deze prachtbaan een eind kwam.

Scannen0009.jpg
SCAN0167.JPG
 
afbeelding 1 055.jpg

Schaal

Het modelspoor panorama was een modelbaan in de openlucht. Bernard had er voor gekozen om met verschillende schalen te werken om diepte te creëren. Schaalgrootte 1.22.5, voor kenners LGB formaat is het meest toegepast. LGB; Lehmann Gross Bahn is een Duits modelspoor merk uit 1968.

Scannen0010.jpg

Historie

Bernard Buesink en zijn miniatuur stadje

 
 
onderhoud 4.jpg

Onderhoud

In het vroege voorjaar werd er ieder jaar weer gestart met het schoonmaken van de modelspoorbaan. Bladeren werden verwijderd en daarna met een hogedrukspuit de alg van het beton gespoten.

Daarna werden de bergen en wegen weer opnieuw geschilderd en konden de huizen weer worden neergezet die ieder najaar binnen waren gezet. Dit alles nam zo'n 2 maanden in beslag.


Zodra de modelbaan weer geopend was werd er iedere zaterdag met de stofzuiger gezogen om alle kleine blaadjes en zand te verwijderen voor de zondag. Tegelijkertijd werden ook de huizen afgestoft omdat hier vaak zand tegenaan was gespat als het had geregend. Op de zondag werden er vlak voor
de opening nog even wat kleine dingen schoongemaakt en gecontroleerd en werden tenslotte de treinen weer op de plek gezet.

 
380724_3763619762170_61031942_n.jpg

Over ons

Kleinzoon Ramon Vreeman heeft dezelfde passie als Bernard en hielp hem hiermee al van kinds af aan. Toen Bernard ouder werd mocht Ramon samen met zijn nicht Jasmijn Buesink en wat vrienden de baan voortzetten. Ze hebben dit van 2010 tot 2015 met heel veel passie en inzet gedaan.
Door omstandigheden moest het Modelspoor panorama in 2015 de poort sluiten en is alles in een opslag geplaatst waar het nu wacht op een doorstart. In september 2016 besloten Ramon Vreeman en Wessel de Jong niet helemaal stil te gaan zitten en besloten ze een klein deel van het materiaal te gebruiken voor een modulebaan. (een mobiele Modelspoorbaan) Dit idee kwam voort uit een verzoek voor deelname aan een evenement bij Transit oost in Winterswijk. Gedacht werd aan een éénmalig gebruik van deze baan maar op dit evenement kwamen al snel twee extra aanvragen bij waardoor besloten werd deze baan te behouden en verder uit te werken. (meer over deze modulebaan leest u hier).

In 2018 is Bernard helaas overleden maar Ramon wil het levenswerk van zijn opa graagvoortzetten en de eerste plannen liggen klaar voor uitwerking om de Modelspoorbaan op een andere locatie nieuw leven in te blazen. In de zomer van 2021 heeft Ramon met succes een expositie gehouden over het ontstaan van het modelspoor panorama van Bernard waar ook al wat toekomstplannen zijn gepresenteerd. Er wordt de komende tijd gewerkt aan het opzettenvan een stichting.

Q&A Wie zijn wij?

Even voorstellen! Hieronder lees je alles over Ramon en Wessel en de reis die ze gemaakt hebben vanaf de eerste keer modelbaan tot waar ze nu staan.

Ramon 4.jpg
 

Wie ben jij?
Mijn naam is Ramon Vreeman en ik ben de trotse kleinzoon van Bernard Buesink die de passie over heeft genomen van opa en deze met veel liefde voort zet.

Hoe oud was jij toen je in aanraking kwam met de modelbouw hobby?
Ik ken niet anders, dus ik zeg vanaf het moment dat ik kon kruipen. een leven zonder modelbouw kan ik mij niet indenken.

Wat betekent voor jou modelbouw?
Jezelf terugtrekken in een eigen wereld, je kunt er erg lekker je eigen fantasie in kwijt.

Wat was jouw mooiste treinreis tot nu toe?
Dit was voor mij toch de trein reis van de R.h.B. (Rhätische Bahn) in Zwitserland die ik samen met mijn ouders heb gemaakt in 2016.

Landschap of de treinen?
Landschap, Landschap is toch de basis voor mij voor elke modelspoorbaan. 

Het leukste aan modelbouw is?
je eigen fantasie er in te brengen, het maken van een eigen verhaal en ook de vrede die je er in kunt brengen, maar ook de uitdaging om unieke elementen er in te brengen en het is gewoon zo leerzaam dat het gewoon leuk is, als iets niet lukt probeer het gewoon opnieuw.

De toekomst wens voor deze hobby?
Dat de hobby nog veel populairder wordt natuurlijk maar mijn grootste wens is de modelspoorbaan en de passie van mijn opa voort te zetten en ook met mijn eigen inbreng.

Wat zou jij een starter van de modelspoor hobby willen mee geven?
Als iets niet lukt, geef niet op maar ook probeer het gewoon en leg de lat niet gelijk te hoog, je leert erg veel van deze hobby en er is altijd iets waar je in uitblinkt maak hier gebruik van want het geeft enorm veel voldoening.

Waar ben je het meest trots op wat je zelf hebt gemaakt op de modelspoorbaan?
Helaas is het niet direct iets op de modelspoorbaan maar ik heb in het voorjaar van 2021 een watermolen na gemaakt van maximaal 5 foto's, deze watermolen is meer dan 120 jaar geleden gesloopt.

Wat trekt jou tot deze schaal (1.22,5) en waarom niet gewoon H0 (1.87)
het is een stukje unieker en het kan natuurlijk buiten rijden en er zijn voor mij nog veel meer mogelijkheden dan bij het H0 formaat.

Wat is voor jouw de mooiste trein die in jullie bezit is?
Oej... uuh... dat is toch een amerikaans stoom model denk ik. deze heeft een bijzonder geluid dat mij ook doet denken aan vroeger door een bepaalde fluit die deze trein heeft in het geluid. de trein heb ik ook thuis in de kast achter glas staan.

Beurs of evenementen?
Evenementen, dit doet mij toch het meeste gevoel geven van vroeger op de modelspoorbaan van mijn opa, het publiek is veel breder en vergeet niet die kinderogen die langs de baan staan te kijken.

Wat maakt het leuk om op beurzen of evenementen te staan?
Het contact met de mensen, de passie overbrengen en het laten zien wat je hebt gemaakt en waar je zo trots op bent.
 

Wie ben jij?

Ik ben Wessel De Jong, ik woon in Leuth (bij Nijmegen). In het dagelijks leven ben ik treinmachinist en ik vind het leuk om aan oude brommers te sleutelen en te rijden. Ik ben opgegroeid in Aalten waar ik ook in aanmerking ben gekomen met de modelbouw hobby.

Hoe oud was jij toen je in aanraking kwam met de modelbouw hobby?

Precies weet ik het niet zeker, maar het zou ergens vanaf een jaar of 5 zijn toen mijn moeder mij elke zondag afzette bij de modelspoorbaan. Ik kon stapje bij beetje meehelpen en doe nu samen met Ramon het bouwen en onderhoud van materiaal of snufjes aan de modulebaan (BerBula). 

Wat betekent voor jou modelbouw?

Modelbouw betekent voor mij het bezig zijn met het nabouwen van een realiteit die je zelf hebt verzonnen. Je kan aan deze realiteit kenmerken toevoegen die jezelf mooi vindt of juist weglaten naar eigen inzicht.  

Wat was jouw mooiste treinreis tot nu toe?

Als hobbyist reis ik vaak en graag met de trein, maar als machinist natuurlijk ook. Ik heb uiteindelijk van mijn hobby mijn werk gemaakt...... of juist andersom? doet er niet toe. Ik denk met die instelling dat voor mij persoonlijk de mooiste treinreis mijn eerste zelfstandige rit was. Niet omdat het landschap nou zo indrukwekkend is, maar omdat ik iets bereikt had. Misschien wel een beetje te danken aan de modelspoorbaan?

 

Landschap of de treinen?

De combinatie is wat het voor mij mooi maakt. Zelf ben ik dol op alpenlandschap.

 

Het leukste aan modelbouw is?

Ikzelf vind het leuk om ergens een foto van te maken en dat de foto niet of bijna niet van echt te onderscheiden valt. Dat je iets gemaakt hebt wat echt had kunnen zijn en wat toch nog tastbaar is.

 

De toekomst wens voor deze hobby?

Mocht ik ooit zelf een huis gaan kopen met een mooi tuintje erin, dan wil ik uiteraard een baantje gaan aanleggen in de tuin. Voor mij en Ramon gezamenlijk hoop ik dat we verder kunnen gaan met de modulebaan en deze steeds verder kunnen ontwikkelen en veel bekijks kunnen trekken en wie weet mensen inspireren? 

Wat zou jij een starter van de modelspoor hobby willen meegeven?

Doe alles stap voor stap. En weet wat je wilt maken.

Waar ben je het meest trots op wat je zelf hebt gemaakt op de modelspoorbaan?

Ik heb ooit al op de ''oude'' modelbaan zelf een set aan goederenwagons gemaakt wat ik erg vet vind. Maar ook ben ik trots op het interieur van het woonhuis op de modulebaan (BerBula) die volledig is ingericht en een TV heeft die het ook echt doet!

Wat trekt jou tot deze schaal (1.22,5) en waarom niet gewoon H0 (1.87)

Het is makkelijker om van huis tuin en keukengerei attributen te maken die je leuk kan verwerken in de baan. Denk aan roerstaafjes, blik, houten takjes, of gewoon afval. 

 

Wat is voor jou de mooiste trein die in jullie bezit is?

Dat is denk ik de mallet locomotief. Samen in combinatie met de rijtuigen die we erachter hebben maakt deze trein tot een mooi geheel.

Beurs of evenementen?

Beetje van beide, op beurzen heb je met publiek te maken die erg geïnteresseerd is in de baan zelf en technieken rondom heen. Op evenementen zijn het voornamelijk kinderen en die zijn al snel tevreden als er maar iets beweegt of een trein rijdt. 

Wat maakt het leuk om op beurzen of evenementen te staan?

De vragen van mensen te kunnen beantwoorden en een gesprekje aanknopen over waarom je dit nou zo leuk vindt en met mensen die dezelfde hobby hebben. 

Ramon en Harm Edens
Ramon en Harm Edens

press to zoom
Wessel
Wessel

press to zoom
Ramon
Ramon

press to zoom
Ramon en Harm Edens
Ramon en Harm Edens

press to zoom
1/8